Õunakook

 


koogipulber
3-4 dl suhkrut
0,5 - 1 dl kaerahelbeid
2 keskmist õuna
0,5-1,5 dl piima või toidukoort (oleneb sellest, kui palju kasutati suhkrut)
1-2 tl sidrunimahla (parema maitse jaoks veel sidruni koort)
õunamoosi (soovi järgi)
2-3 tl kaneeli
2-3 tl vanillisuhkrut
Soovi korral: pähkleid, rosinaid, rabarberit, kakopulbrit, riivitud porgandit.

  • Sega valmis pakendi peal oleva õpetuse järgi koogitainas.
  • Lisa taignale kaneel, sidrunimahl (sidruni koor) ja pool vanillisuhkrust.
    Kui kasutad lisandeid, siis ka kakaopulber, riivitud porgand ja väike osa rosinaid ja ka hakitud pähkleid.
Jäta koogisegu hetkeks kõrvale ja valmista karamelliseeritud kaerahelbeid hakitud pähklitega (pähklid pole kohustuslikud).
  • Vala pannile piim või toidukoor ja suhkur. Lase sellel kergelt podisema minna.
  • Lisa kaerahelbed ja vanillisuhkur (pählid ja rosinad).
  • NB! Sega segu hoolega, kuna see kõrbeb kergesti põhja. Vahepeal lisa sellele sidrunimahla. Sega niikaua, kuni suhkur on täielikult sulanud ja segu on pruunikas.
  • Tõsta see tulelt ja lase väheke aega jahtuda.
  • Aseta koogivormi põhja küpsetuspaber ja ääred määri võiga (võib olla ka õli või margariin).
  • Lao selle põhja eelnevalt kooritud õuna viilud (kui kasutad raberberit, siis ka see).
  • Pane nende peale õunamoosi (jääb mahlakam). 
  • Soovi korral puista üle kaneeliga (pole hädavajalik).
  • Kalla nende peale karamelliseeritud kaerahelbed.
  • Nüüd kalla peale eelnevalt valmistatud koogi taigen.
Küpseta ahjus u 30-40 min 180 kraadi juures. Igaksjuhuks torka hambaork koogi põhjast läbi, et näha ega midagi orgi külge kinni ei jää (kui jäi midagi peale karamelli või moosi, siis on kook veel toores).

Lase koogil 2-3 tundi jahtuda ja siis keera kiire võttega endale sobivale kandikule ümber. Ongi valmis.

Retsepti soovitab Elis

Kommentaarid